ScanBi Diagnostics, EButiken.nu webbshop, e-butik
  Hem Kontakta oss TjänsterOm ossOrderinformationOrderformulär  
 Kategorier
  Allergener

  Artidentifiering

  Genetiska markörer

  GMO

  Nematoder

  Sortrenhet

  Svamp/Bakt - växter

  Virus - växter
 Övrigt
Tjänster
Sekretess & cookies
Om oss
Kvalitets- och Miljöpolicy
Orderinformation
Kontakta oss
Powered by
Talex Webshop

PVY
[PV437]

Potatisvirus Y (PVY) orsakar den vanligast förekommande virussjukdomen hos potatis och ger upphov till krussjuka som leder till omfattande skördeförluster. PVY kan överföras via bladlöss men kan också finnas vilande i utsädespotatis. Om man använder infekterad utsädespotatis under flera generationer kommer det att leda till en successiv ökning av virusmängd och efterföljande förlust av gröda.

Virussjukdomen kan vara svår att upptäcka visuellt då den kan ge obefintliga eller milda symptom. Då kan ett PVY-test vara ett bättre alternativ. Det är möjligt att bestämma faktisk infektionsgrad i det analyserade provet, vilket sedan kan användas för att beräkna den troliga infektionsgraden i det ursprungliga partiet. Vårt PVY test är PCR baserat, vilket innebär att förekomsten av PVY-viruset bestäms i potatisutsädet med hjälp av DNA-teknik. Fördelar jämfört med andra tekniker är att ingen förgroning av potatisen krävs och att ett provsvar kan lämnas inom några dagar. Det är viktigt att ett tillräckligt antal knölar provas från samma parti.  Detta för att det analyserade provet och provsvaret ska överensstämma med det ursprungliga partiet.

Provmängd och provtagning

1) Provet bör bestå av 100 knölar.

 • Provet analyseras i 10 delprover om vardera 10 knölar. 

 För att minska kostnader för test och frakt kan man, i stället för att skicka potatisknölar, själv göra provuttag. Provtagningsmaterial och instruktion för provtagning kan beställas via agritech.sweden@intertek.com. 

Beställning och provmärkning

 • Märk provet med ID-nummer och ange samma ID-nummer i orderformuläret. I orderformuläret anges även vilken test som ska köras på vilket prov.
 • Skicka ditt orderformulär i elektronisk form till agritech.sweden@intertek.com samt skriv ut det och bifoga det med dina prover.

Frakt

Om uttagna prov skickas är det viktigt att de förvaras kylda i väntan på och under transport så att de är fräscha när de kommer till laboratoriet. Uttagna prov ska skickas nerkylda (tex. med kylklamp) och bör ej skickas över en helg.

Skicka eller lämna in (8.00 – 16.30) dina prov:

Intertek ScanBi Diagnostics AB, Elevenborgsvägen 2, 234 56 Alnarp

Höstkampanj

Under hösten har Intertek ScanBi Diagnostics en kampanj med reducerat pris (15% rabatt). 

 

 Matris/Gröda
 Matris-/Grödainfo
Andra produkter
 Sök
 

Använd nyckelord för att hitta den produkt du söker efter.
Avancerad sökning
 Nyheter

MIR162
Majs

Meloidogyne fallax
Potatis

Själkbakterios
Potatis
 Tipsa en vän
 

Tipsa en vän om den här produkten.
Bookmark and ShareCopyright © 2011 - 2022 ScanBi Diagnostics

Alla priser inklusive moms.
Med reservation för tryckfel och förändringar.